Είναι η εποχή που ο ιός της γαστρεντερίτιδας “θερίζει”. Είναι λοιπόν ανάγκη να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να αποφύγουμε να κολλήσουμε. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε όσον αφορά στην διατροφή μας όταν έχουμε γαστρεντερίτιδα;

Αν έχετε γαστρεντερίτιδα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε, προκειμένου όχι μόνο να μην επιδεινώσετε τα συμπτώματα, αλλά και να δείτε τα συμπτώματα να υποχωρούν ταχύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, ξεκινήστε με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής. Στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά τις ποσότητες ανάλογα με τη βελτίωση της κατάστασής σας. Και μην ξεχνάτε να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι.

Κατά το πρώτο 24ωρο πρέπει να ενυδατώνετε σταδιακά τον οργανισμό σας με μικρές λήψεις καθαρών υγρών (νερό, τσάι, ζωμό). Προσπαθήστε να μην φάτε τίποτα την πρώτη μέρα και να ξεκινήσετε με πολύ ελαφριά φαγητά (σούπα, φιδές κλπ) από τη 2η μέρα και μετά, πάντα σε μικρές λήψεις (1-2 κουταλιές κάθε 15 λεπτά) για να δείτε πώς θα αντιδράει ο οργανισμός σας.

Μετά από 2 ή 3 ημέρες και εφόσον ξεκουράζεστε και προσέχετε να ενυδατώνεστε καλά και να επανέλθετε αργά και σταδιακά στο φαγητό, τα συμπτώματα (διάρροια, έμετος, πυρετός, μυαλγία) θα υποχωρήσουν, αφού συνήθως η γαστρεντερίτιδα είναι βακτηριακή και όχι ιογενής.

Τροφές που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να καταναλώνετε αν έχετε γαστρεντερίτιδα:
Ζυμαρικά
Ρύζι
Άπαχο κρέας
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαγειρεμένο ψάρι
Αυγά
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μπανάνες, μήλα σχάρες, καλά μαγειρεμένα καρότα)
Δημητριακά χωρίς ζάχαρη
Φρυγανισμένο ψωμί
Γιαούρτι
Τυρί με χαμηλά λιπαρά

Τροφές που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώτε αν έχετε γαστρεντερίτιδα:
Χυμοί φρούτων που περιέχουν πολλή ζάχαρη
Αναψυκτικά και κάθε αεριούχο ποτό
Καφεϊνούχα ποτά
Ζωμοί και κονσέρβες ή συσκευασμένες (έτοιμες) σούπες
Τηγανητά ή τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά (αλλαντικά, πατατάκια, τηγανιτές πατάτες, γλυκά)
Παγωτά, γρανίτες και ζελέ
Ξηροί καρποί, φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπι
Δημητριακά με ζάχαρη
Καραμέλα και σοκολάτα
Πολύ πικάντικες τροφές

Αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων γαστρεντερικών παθήσεων!

Τέλος, το ποιο σημαντικό για την άμεση αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η Γαστρεντερική γέλη πυριτικού οξέος (gastro – intestinal gel) γνωστή με την εμπορική ονομασία ως SILICEA GASTROINTESTINAL GEL η οποία βοηθά σε εξαιρετικό βαθμό και άλλες περιπτώσεις όπως για πόνους στο στομάχι, φούσκωμα, ναυτία, έμετο, καούρες, για οξείες και χρόνιες γαστρεντερικές παθήσεις και είναι απολύτως κατάλληλο για παιδιά.

γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερική γέλη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση οξέων ή και χρόνιων γαστρεντερικών παθήσεων. Το κολλοειδές πυριτικό οξύ είναι το ενεργό συστατικό στη γαστρεντερική γέλη Silicea, η οποία είναι χημική ένωση ορυκτού πυριτίου (Si), με οξυγόνο και νερό. Η ιδιότητα που χαρακτηρίζει τη γέλη πυριτικού οξέος είναι η εξαιρετική ικανότητά της να δεσμεύει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις τοξίνες τους στον γαστρεντερικό σωλήνα, μέσω μιας καθαρά φυσικής διεργασίας και στη συνέχεια αποβάλλονται το ίδιο φυσικά.

Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται και υποστηρίζεται η ανάπλαση του διαταραγμένου γαστρεντερικού συστήματος. Εκτός από παθογόνους μικροοργανισμούς, η γέλη πυριτικού οξέος συνδέεται επίσης με αέρια και μπορεί συνεπώς να μειώσει το ενοχλητικό φούσκωμα.

Για την αντιμετώπιση οξέων γαστρεντερικών συμπτωμάτων, που σχετίζονται με πόνο στο στομάχι, ναυτία, έμετο, φούσκωμα και διάρροια, η γέλη Silicea βοηθάει στη δέσμευση των παθογόνων μικροοργανισμών που τα προκαλούν.

Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας!

Πηγή: healthview.gr, artabest.net